Documentaire; De nachtwaker

Janneke begeleidt cliënten in hun laatste levensfase. Wat is het effect op haar dagelijks leven als de dood er continu een onderdeel van is?

Interview ‘De nachtwaker’

Onlangs interviewde 2Doc.nl regisseur Nicky Maas over haar film ‘De nachtwaker’. 

Hoe verbonden is het leven met de dood? Maas duikt met ‘De nachtwaker’ in het leven van Janneke van Rees, die al ruim twintig jaar cliënten in hun laatste levensfase begeleidt. We zien hoe overtuigd Janneke in het leven staat en hoe zij tegelijkertijd de dood lijkt te omarmen. Op het eerste gezicht althans.

 

‘Janneke pakt je hand vast en blijft bij je tot het laatste moment. Maar wanneer je de overstap moet maken, stopt ze. Het laatste gedeelte doet iedereen zelf.’
– Nicky Maas, documentairemaker

Documentaire ‘de Nachtwaker’

Al ruim twintig jaar werkt Janneke als vrijwilliger in de palliatieve terminale zorg, zowel in het hospice als bij mensen thuis. In De nachtwaker zien we Janneke zowel in haar dagelijkse leven als tijdens het waken. Scènes waarin verrassende parallellen en paradoxen laten zien hoe Janneke in het leven staat en hoe zij tegelijkertijd de dood op het eerste gezicht lijkt te omarmen.

Janneke ervaart het nachtwaken als iets heel intiems. De wereld slaapt en zij is alleen met de cliënten. Het is een merkwaardige ervaring om van zo dichtbij te ervaren hoe de ander zijn controle verliest en soms intieme verhalen deelt die hij nog kwijt wil. Janneke gaat, als de nacht voorbij is, haar eigen leven weer vol tegemoet. Kan Janneke, door de dood van anderen op de voet te volgen, de controle over haar eigen sterfbed krijgen?

Regie: Nicky Maas
Omroep: KRO-NCRV
Producent: Tangerine Tree

Deel dit bericht

Gerelateerde artikelen