Man schrijft aan een bureau - Hospice-info

Donatie

Regelmatig worden de Hospices verrast door een hartverwarmend initiatief. Zo heeft een uitvaartondernemer bij de opening van het pand ipv bloemen een donatie voor het Hospice gevraagd, heeft een andere mevrouw allerlei spulletjes gehaakt en deze verkocht met de opbrengst voor het Hospice, een tennisvereniging een veiling voor het Hospice gehouden en zo zijn er meer prachtige verhalen te vertellen. Het Hospice is ook voor een groot deel afhankelijk van deze giften en vrijwilligerswerk. Wilt u graag het Hospice financieel ondersteunen dan kan dat op verschillende manieren.

  • U doet een eenmalige gift.
    Op de website van de desbetreffende Hospice kunt u daar vaak meer over vinden. Soms gaat het via vrienden van, soms via een vast contactpersoon of rekeningnummer
  • U wordt donateur. In dat geval schenkt u een vaste bijdrage per kwartaal, halfjaar of jaar.
  • U schenkt een legaat. In dat geval legt u in uw testament een bedrag vast voor het Hospice.
  • U vertegenwoordigt een bedrijf of vereniging en wordt bedrijfs- of verenigingsdonateur.

 

Het kan zijn dat een Hospice een ANBI-status  (Algemeen Nut Beogende Instelling) heeft, dat is gunstig voor uw aftrekmogelijkheden.

Periodieke schenkingen, ook wel periodieke giften of lijfrenteschenkingen genoemd zijn volledig aftrekbaar voor u als donateur. De basis voor deze schenking is dat u een overeenkomst sluit met een ANBI waarbij u zichzelf verplicht om gedurende een minimale periode van vijf jaar, jaarlijks een vast bedrag  te schenken. Deze overeenkomst moet direct stoppen bij het overlijden van de schenker. Vanaf 2014 kan deze overeenkomst zelf door de donateur en het goede doel worden opgesteld, via een notaris of door middel van een modelovereenkomst van de Belastingdienst worden opgesteld.

Overeenkomst periodieke gift in geld, in natura, met betalingsvolmacht (belastingdienst.nl)