Wil je vrijwilliger worden?

vrijwilliger geeft een dekentje aan een vrouw in een rolstoel - Hospice-info
Het vastpakken van een hand van een oudere vrouw - Hospice-info
Vrijwilliger met foto's - Hospice-info
Een jonge vrouw aan het praten met een oudere vrouw - Hospice-info

Zonder de inzet van vrijwilligers kunnen de meeste Hospices niet functioneren. Er zijn bijvoorbeeld zorgvrijwilligers, gastvrouwen, huismeesters, maar ook bedrijven die belangeloos inzetten zoals pedicures en schoonheidsspecialisten. Ze hebben ieder hun eigen takenpakket. De leeftijd van de vrijwilliger speelt meestal geen rol, maar sommige Hospices hanteren een maximale leeftijd.

Per Hospice kan de rol van een vrijwilliger verschillen. Zo wordt er in het ene Hospice door een vrijwilliger de ondersteunde taken verricht zoals het verzorgen van eten/wandelingen met bewoners en bij een ander Hospice horen hier ook lichamelijke verzorgende ondersteunende taken bij. Enkele Hospices worden volledig door vrijwilligers gerund. 

U kunt bij het Hospice waar u vrijwilliger zou willen worden hier naar informeren. Meestal volgt daarop een kennismakingsgesprek, meedraaidagen, een evaluatie en daarna het tekenen van een vrijwilligerscontract.

Zorgvrijwilligers

De taak van de zorgvrijwilligers is de bestaande mantelzorg aan te vullen en te ondersteunen bij het verzorgen van mensen in de laatste fase van het leven.

  • Ze begeleiden de gast en familie of vrienden.
  • Ze bieden lichamelijke en hygiënische zorg aan de gast.
  • Ze verrichten huishoudelijke taken.

 

Gastvrouwen

De taak van de gastvrouwen is de dienstdoende coördinator en aanwezige zorgvrijwilligers te ondersteunen.

  • Ze ontvangen familie en vrienden van de gast, leveranciers en andere bezoekers.
  • Ze verrichten huishoudelijke taken.
  • Ze nemen de telefoon aan.

 

Onderhoud /Techniek

Daarnaast zijn er vrijwilligers die bijvoorbeeld de tuin van het hospice onderhouden en/of huismeester zijn en alle klussen verzorgen.

Zorgvrijwilliger Katja deelt haar ervaringen in een blog

Lees de mooie, ontroerende en eerlijke verhalen van Katja Teunissen die als Zorgvrijwilliger elke 2 weken haar ervaringen deelt (in een tweewekelijkse column in Linda.nl) van het Hospice en de bijzondere gasten.

‘MENSEN DENKEN DAT ACHTER ELKE DEUR IEMAND AAN HET STERVEN IS, MAAR VAAK IS ER NOG TIJD OM TE GENIETEN’