Hospice

Er zijn zelfstandige hospices en hospices verbonden aan een verpleeginstelling of verzorginstelling. Er zijn ook hospices speciaal voor kinderen.

In het Hospice kunnen terminaal zieken met een levensverwachting tot ongeveer drie maanden in een huiselijke sfeer zich met hun naasten voorbereiden op het levenseinde. De aandacht en zorg is vooral gericht op de laatste levensfase en om afscheid te nemen van het leven op een eigen manier. Er zijn 24 uur per dag gespecialiseerde verpleegkundigen werkzaam. Dit maakt het mogelijk om onder deskundige en professionele begeleiding het leven op een waardige manier te voltooien, ook wanneer er complexe zorgvragen spelen. Hierbij is altijd oog voor uw persoonlijke wensen. U blijft baas over uw eigen leven al bent u in een andere omgeving. Daarnaast zijn er meestal 12 uur per dag vrijwilligers aanwezig om u ondersteuning te geven, om gezellig een praatje te maken of bijvoorbeeld te gaan wandelen. Zij staan altijd voor u klaar, maar dringen zich nooit op. Het gaat immers om uw leven, uw welzijn en wat u prettig vindt.

De zorgverlening richt zich naast de lichamelijke zorg ook op de psychische, sociale en spirituele behoeften van u en uw naasten. Naasten blijven betrokken bij de zorgverlening en kunnen 24 uur per dag in het hospice terecht en kunnen ook blijven slapen.

Het team van medewerkers bestaat uit palliatief deskundige verpleegkundigen, verzorgenden, artsen en vrijwilligers. Indien gewenst is er geestelijke zorg beschikbaar.

In het Hospice zijn diverse kamers die op een sfeervolle manier zijn ingericht, maar waar u met uw eigen spullen een fijne omgeving kunt creëren. De kamers beschikken over het algemeen over een badkamer, tv, zithoek, koelkast, magnetron, kitchenette en in sommige gevallen een eigen terras. Ook bezoek van uw huisdier is toegestaan. Het is mogelijk om op de kamer een extra bed te plaatsen, zodat uw naasten dichtbij kunnen blijven. Daarnaast is er een gemeenschappelijke huiskamer en een keuken waar verse gerechten (vaak door vrijwilligers) klaar gemaakt worden, in overeenstemming naar uw wensen.

Huisdieren zijn onder bepaalde voorwaarden welkom. U, of uw familie dient wel zelf voor het huisdier te kunnen zorgen.

Goed om te weten: de zorg blijft beschikbaar ook als de laatste levensfase langer duurt dan verwacht. Er is veel onduidelijkheid over de periode van 3 maanden en wat er daarna gebeurd. Bij sommige mensen is de angst dat ze na 3 maanden het hospice moeten verlaten.
Er worden regelmatig evaluatie gesprekken gevoerd. Daarin wordt overlegd of het Hospice nog de juiste omgeving is of dat het verblijf verlengd moet worden.

Doordat bijv. medicijnen aanslaan, mensen weer op krachten komen/eten en zich beter gaan voelen, kan het voorkomen dat mensen weer naar huis kunnen gaan of dat de zorg in een zorginstelling zoals verpleeghuis plaats kan vinden. Als je niet terminaal meer bent is het Hospice niet de juiste plek meer om te verblijven. Als blijkt dat mensen niet opknappen en er achteruitgang plaatsvindt, dan wordt in samenspraak met de arts verlenging aangevraagd en besproken. In geen enkel geval wordt iemand na 3 maanden gewoon buiten gezet.

Verhuizen naar een hospice
Als u naar een hospice verhuist, moet u dit moet doorgeven aan de gemeente, zodat u niet wordt uitgeschreven bij de gemeente. Gemeenten houden persoonsgegevens van inwoners bij in de BRP (Basisregistratie Personen Rijksoverheid). Daarnaast maken de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gebruik van de gegevens in de BRP.

 

Enkele informatie filmpjes over het Hospice

https://youtu.be/7W2rbhKo0z0

nl_NLDutch